februari 2025

Aardrijkskunde met Map Explorer van Google AI Studio

Samen met leerlingen of studenten de wereld via Google Maps verkennen met behulp van AI? Dat kan nu met de Map Explorer van Google AI Studio.

Hoe werkt het?

Je komt in de studio van Google terecht in een omgeving die in principe, hoe kan het ook anders, Google Maps is. Alleen nu heb je een chatvenster waar je Gemini (Google’s AI-chatbot) om hulp kunt vragen. Zo zou je bijvoorbeeld denken dat het Nederlandse landschap het diepste onder de zeespiegel ligt. Maar, stel je de vraag ‘Waar ligt het stuk land dat het verste onder de zeespiegel ligt?’ dan krijg je als antwoord de kust van de Dode Zee. Wie had dat gedacht…?

Tot slot, ook grappig is dat je Gemini kunt vragen waar de ‘Golf van Mexico’ ligt, maar dat er dan op de kaart prachtig mooi ‘Golf van Amerika’ prijkt. Iets om over na te denken…

Gebarentaal leren met AI

Op de website www.signs-ai.com is het nu mogelijk om gebarentaal te leren met behulp van een avatar. De avatar geeft real-time feedback met behulp van AI, wat het leerproces van ASL (American Sign Language) bijzonder kan versnellen. Wel belangrijk om te vermelden dat het gaat om Amerikaanse gebarentaal, niet Nederlandse.

Hoe werkt het?

Je kunt gratis gebruik maken van de website. Als je voor tutorials kiest, moet je je webcam aanzetten en krijg je van de avatar handgebaren om te oefenen en vervolgens ook feedback.

Hibiki: AI die live vertaalt zonder je stem te verliezen

Stel je voor: je spreekt in het Frans, en bijna tegelijkertijd komt er een vloeiende Engelse vertaling uit, met je eigen stem. Dat is precies wat Hibiki, de nieuwste AI van het non-profit AI-lab Kyutai, mogelijk maakt. Dit baanbrekende spraak-naar-spraak vertaalmodel zorgt niet alleen voor een accurate vertaling, maar behoudt ook de stem en intonatie van de spreker. Wat betekent dit op de lange termijn voor het vreemdetalenonderwijs?

Hoe werkt het?

Hibiki vertaalt gesproken taal direct en synchroniseert de snelheid van de vertaling met de betekenis van de oorspronkelijke boodschap. Dit betekent dat gesprekken natuurlijk blijven aanvoelen, zonder haperingen of onnatuurlijke pauzes. Hoe kan dit? Omdat Hibiki gebruikmaakt van het zogenaamde Moshi model, dat het mogelijk maakt om spraak doorlopend te analyseren. Anders gezegd, luistert de AI niet meer naar een volledige spreekbeurt van een spreker, maar juist doorlopend naar het hele gesprek. Naast de gesproken vertaling genereert Hibiki ook automatisch een geschreven vertaling, wat het een krachtig hulpmiddel maakt voor live communicatie en transcriptie.

Waarom is dit bijzonder?

Op dit moment is Hibiki getraind om Frans naar Engels te vertalen, en het doet dat op een ongekend hoog niveau. Niet alleen de vertaalnauwkeurigheid, maar ook de stemkwaliteit en natuurlijkheid zijn echt fantastisch. Bovendien is het model efficiënt en licht genoeg om zowel online als op apparaten in real-time te werken, oftewel niet alleen maar te gebruiken op heel (letterlijk) zware apparaten.

Open en toegankelijk voor iedereen

Slechts zes maanden na de lancering van hun eerdere spraak-AI Moshi, stelt Kyutai nu de code van hun spraaktechnologie online beschikbaar. Onderzoekers en ontwikkelaars kunnen direct aan de slag met de code en modellen om Hibiki verder uit te breiden, bijvoorbeeld naar andere talen. Dit betekent een forse ontwikkeling in spraaktechnologie. Binnenkort, is de verwachting, komt Hibiki dus ook uit voor andere talen.

Met technologieën als Hibiki wordt de drempel tussen talen steeds lager. Kortom, hoe lang duurt het nog voordat we moeiteloos in elke taal kunnen communiceren, zonder dat taal een barrière vormt? De vaak gefantaseerde babel fish uit the Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, of de Universal Translator uit Star Trek? Voor het vreemdetalenonderwijs is het belangrijk om hier oog op te blijven houden. Het zal belangrijk blijven om Engels, Frans en Duits te blijven leren, maar mogelijk is de noodzaak om een echte exotische taal te leren spreken, dankzij deze AI-modellen straks stukken minder groot. De toekomst komt snel dichterbij.

Meer lezen over het onderzoek? Klik hier. En op Medium hier.

Hoe kan AI helpen bij taalherkenning in het brein?


Kunstmatige intelligentie (AI) en neurowetenschappen komen steeds dichter bij elkaar. Onderzoekers van Meta, in samenwerking met het Basque Center on Cognition, Brain and Language, hebben baanbrekend onderzoek gedaan naar hoe AI kan helpen bij het begrijpen en zelfs decoderen van menselijke taal vanuit hersenactiviteit. Dit brengt ons een stap dichter bij geavanceerde machine-intelligentie (AMI) en kan op termijn een enorme impact hebben op communicatie.

Kan AI gedachten omzetten in tekst?

Een van de opvallendste resultaten is dat AI in staat is om tot 80% van de getypte tekens correct te reconstrueren op basis van hersensignalen. Dit gebeurde in een onderzoek van Meta met behulp van MEG en EEG, twee niet-invasieve methoden om hersenactiviteit te meten. Voor mensen met een spraakbeperking of hersenletsel biedt dit kansen.

Hoe zet het brein gedachten om in taal?

Daarnaast heeft AI geholpen bij het ontrafelen van hoe het brein taal produceert. Door hersenscans te analyseren terwijl proefpersonen zinnen typten, ontdekten onderzoekers dat het brein taal omzet in een opeenvolging van acties—van abstracte betekenis (zinnen, zinsdelen en woorden) tot daadwerkelijke bewegingen. Dit biedt niet alleen nieuwe inzichten in taalverwerving, maar ook in hoe AI menselijke denkprocessen kan nabootsen.

Wat betekent dit voor onderwijs en communicatie?

De toepassingen van deze technologie zijn veelbelovend, maar er zijn nog uitdagingen. Denk hierbij aan de nauwkeurigheid van de decodering en de praktische inzetbaarheid van MEG-scanners. Toch laat dit onderzoek zien hoe AI en hersenwetenschap hand in hand gaan om vooruit te komen in dit onderzoeksgebied.


Boekentip: Co-Intelligence door Ethan Mollick

Waar gaat het boek over?

In zijn boek ‘Co-intelligence’ beschrijft Ethan Mollick de kansen die er voor de mensheid liggen om AI in te zetten voor een hoger doel. Dat doet hij op een heel gebalanceerde manier, waarbij hij ook lastige thema’s, zoals ethiek en AI, bias in AI en AI in het onderwijs niet schuwt. Uiteindelijke schetst hij een scenario waarbij, zoals de titel van het boek luidt, AI grote kansen biedt voor ons als mensen om in samenwerking alles wat we doen naar een hoger en meer betekenisvol plan te tillen.

Waarom lezen?

Omdat Mollick het boek met een heel onderzoekende houding heeft geschreven. Dit heeft geleid tot een boek dat qua toon heel authentiek klinkt. Het is dus niet een boek waarbij AI gelijk de hemel in wordt geprezen, maar tegelijkertijd worden de schaduwkanten ook niet ontkend. Voor het onderwijs is het een interessant boek omdat Mollick een aantal conclusies trekt die aanzetten tot nadenken. De scenario’s die hij aan het einde van het boek schetst kunnen worden gebruikt om te anticiperen om een toekomst die ver weg lijkt maar toch een beetje al heel dichtbij is.

Maak podcasts in een handomdraai met NotebookLM

NotebookLM biedt je de mogelijkheid om Engelse teksten interactief te maken. Hoe werkt het en hoe kun je het inzetten voor onderwijs?

Wat kan de tool precies?

Je uploadt een tekst in pdf. Vervolgens moet je even geduld hebben, maar daarna kun je via een chat vragen stellen aan je tekst. Ook kun je de tool een samenvatting laten genereren van de tekst. Maar de revolutie zit hem vooral in dat deze AI-tool binnen de kortste keren een volledige podcast kan genereren. Doet hij voorlopig alleen nog wel in het Engels, maar met een druk op de knop en wat geduld, heb je binnen enkele minuten een podcast gehost door een man en een vrouw die alle onderwerpen in de tekst tackelen. Maar echt revolutionair is pas het volgende: NotebookLM biedt een optie voor de luisteraar om zelf deel te nemen aan de podcast. Je drukt op een knop en de AI-hosts onderbreken hun gesprek en je bent vrij om je input te geven. Helemaal geweldig is dan dat de hosts dan vervolgens aandacht besteden aan jouw vraag of opmerking.

Hoe is dit nuttig voor het onderwijs?

Voor studenten is dit een bijzonder fijne tool om je te helpen studeren. Je voert een tekst in en hebt opeens heel veel mogelijkheden om de interactie met de content aan te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld beter inzicht krijgen in een onderwerp, en dat op een leuke manier.