AI en zelfregulerend leren
Wat is zelfregulerend leren?
Zelfregulerend leren is het proces waarbij een leerling gedachten, gedrag en gevoelens monitort en bijstuurt bij een leertaak om een bepaald leerdoel te kunnen bereiken (ReguLEER 2024).
Kortgezegd: zelfregulerend leren is een vaardigheid die leerlingen en studenten in kunnen zetten om hun leerdoelen te behalen.
Voorbeelden zijn:
- een leerling die voor Duits 100 woordjes moet leren en die besluit om die woordjes, natuurlijk met behulp van AI, in te voeren in de digitale leerapp Quizlet.
- een student die ontvangen feedback van zijn docent in eerste instantie heel vervelend en kleinerend vond, maar die zich toch realiseert dat hierin de sleutel zit om verder te komen met een opdracht
Belangrijk: het woord zelfregulerend leren wordt door in onderwijsland
Waaruit bestaat zelfregulerend leren?
Zelfregulerend leren is een vaardigheid. En net zoals bij andere vaardigheden moeten studenten en leerlingen deze vaardigheid eerst aangeleerd krijgen. Oftewel, het zelf in zelfregulerend leren gaat zeker niet vanzelf.
Onderwijsexpert en lector aan de Hogeschool Rotterdam, Patrick Sins, benadrukt de rol van expliciete instructie van Hollingworth & Ybarra (2013).
Hoe kan AI een rol spelen bij zelfregulerend leren?
Met de komst van AI en de vele beschikbare tools, stijgen de mogelijkheden om samen te leren met AI gigantisch. Het leren met AI doen we natuurlijk al heel lang. AI is natuurlijk gewoon een containerbegrip voor allerlei technologie waarmee menselijke intelligentie wordt nagebootst, in welk aspect dan ook. Een simpele zakrekenmachine uit de jaren 80 is dan eigenlijk ook AI. Ook Siri op de iPhone was natuurlijk al een revolutie.
De rol die generatieve AI nu kan spelen bij het leren, zit vooral in de interactie en de adaptiviteit. Zo kan een LLM, op de juiste manier geprompt, als een Barbapapa (verschrikkelijke vergelijking, maar toch…) elke vorm aannemen.
Hoewel prompt engineering nu een hot topic is, verwachten experts dat de noodzaak om goede te kunnen prompten in de toekomst gaat verdwijnen.
Maar even terug naar die adaptiviteit. stel je voor dat een leerling hulp nodig heeft om de aanleidingen van de Tweede Wereldoorlog te leren. De leerling kan met AI vragen om een samenvatting van een hoofdstuk uit een geschiedenisboek. Om jezelf te testen kun je de AI vragen om te overhoren
In die zin heeft AI ook ontzettend veel potentie om leren democratischer, inclusiever en gelijkwaardiger te maken, zo blijkt uit veel onderzoek naar de rol van ouders. Een leerling die geen ouders heeft met wiskundige kennis en vaardigheden, kan met behulp van de AI toch worden voorzien van de nodige coaching. Een heel mooi voorbeeld van hoe dit al ingezet wordt is de Khanmigo van Khanacademy.