Kunstmatige intelligentie kan het onderwijs veel goeds brengen. Zo kan het docenten helpen om tijd te besparen bij repetitieve taken, uiteraard mits dat geen afbreuk doet aan het contact met de leerling.

Privacy

Het grootste dilemma lijkt momenteel echter privacy en het delen van informatie. De wens is om studenten en leerlingen een basis mee te geven van prompt engineering (een AI zoals ChatGPT een effectieve opdracht kunnen geven). Maar… dan moeten ze daar wel mee kunnen oefenen, bij voorkeur veilig. En juist met die veiligheid bestaan er uitdagingen.

Andere media

Er is – overigens net als bij de grote sociale media – niet altijd heel transparant omschreven waar jouw persoonlijke informatie heen gaat. Voor volwassenen is dat al een ding, maar jongeren moeten hiertegen beschermd worden.

Big data en privacy

Het klassieke voorbeeld van hoe ‘big data’ onze privacy ondermijnt, is dat van een vader die er via reclamepost achter kwam dat zijn tienerdochter zwanger was (zelfs nog voordat zij het wist).

Private en local GPT

Zou het misschien een oplossing kunnen zijn om GPT’s kleinschaliger, maar wel veiliger in te zetten? Er bestaat nu tegenwoordig ook zoiets als private GPT of local GPT.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *